2017-04-12 10:12:35

ZLATNI „ BISER MORA“ U RUKAMA NAŠIH KUHARA

U četvrtak, 6. travnja u Supetru na Braču održan je XII. Međunarodni kulinarski festival „Biser Mora“ jedan od najambicioznijih projekata SKMER-a. U kategoriji turističko-ugostiteljskih škola (srednjih i viših) pod vodstvom stručnih učitelja Dane Paponje i Vedrana Perića, sudjelovali su i naši učenici 3.h razreda, u sastavu: Ede Šiljega, Ive Krtalić i Klaudije Jakić, vrativši se s pobjedom i zlatnom medaljom. 

Tema natjecanja bila je „Nacionalna kuhinja“ koja je uključivala predjelo, glavno jelo i desert kroz modernu prezentaciju. U 120 min imali su zadatak pripremiti meni u tri slijeda i dva primjerka, jedan za žiri, a drugo za izložbeni stol. Hladno predjelo bila je marinirana skuša s tikvicom, jullien povrćem i paštetom u košarici od prhkog tijesta. 

Za glavno jelo bile su punjene lignje s kozicama, palentom, brokulom u umaku od rajčica i izvorni desert naših kuhara od domaće naranče, svježeg sira, čokolade i oraha koji  je žiri ostavio bez daha, a nama donio zlatnu medalju.

Festival je okupio srednje i visoke škola, šefove kuhinja i natjecatelje iz mediteranskih i europskih regija. Ukupno više od 200 kuhara iz tridesetak zemalja, a posjetilo ga je više od tisuću posjetitelja.

Osim profesionalaca, festival je kao i prethodnih godina okupio učenike ugostiteljskih škola, a raznoliki program uključivao je master class radionice, gastro izložbe, enološke radionice, kuharske showove, degustacije, okrugle stolove, BZB susrete, radionice za profesionalne kuhare i posjetitelje, ali i raznolik zabavni program.

Ovogodišnji „Biser mora“ za nas je bio uistinu poseban i s osvojenom zlatnom medaljom naši su učenici još jednom pokazali svoja kulinarska umijeća na jednom od vodećih kulinarskih natjecanja ovog dijela Europe.


Srednja škola Metković