2016-06-17 08:27:45

Terenska nastava - otok Lokrum

Povodom Europskog dana Natura 2000 i Međunarodnog dana biološke raznolikosti učenici prvih i drugih razreda naše škole s nastavnicama Danom Svagušom i Majom Popović posjetili su Posebni rezervat šumske vegetacije otok Lokrum i akvarij Dubrovnik. 

Stručna služba Rezervata Lokrum organizirala je edukativni terenski program o zaštiti prirode s posebnim osvrtom na stanišne tipove Natura 2000. Naši učenici tom su prilikom pridonijeli projektu pošumljavanja najugroženijih područja Natura 2000 jer će za svaku njihovu objavljenu fotografiju s „gestom leptira“ biti posađeno jedno stablo. Rezervat Lokrum je fotografije učenika koji svojim rukama pokazuju leptira dostavio na službenu web stranicu Natura 2000 http://www.lokrum.hr/blog/vijesti/rezervat-lokrum-posumljava-najugrozenija-stanista-europe/.

Učenici su uz stručno vodstvo obišli pojedine zanimljive lokalitete kao što je dio otoka koji se zove Mrtvo more, vidjeli su solane u stijenama za koje se smatra da potječu još iz 11. stoljeća kada su otok naseljavali benediktinci, te su se upoznali s raznolikim prirodnim degradacijskim slijedom šuma česvine i crnog jasena zbog čega je otok i proglašen rezervatom. Učenicima su se posebno dojmile egzotične biljne vrste botaničkog vrta kao što su kaktusi, agave, palme, a i razne vrste eukaliptusa.

Nakon obilaska Lokruma vratili smo se u grad Dubrovnik gdje smo posjetili akvarij u sklopu Instituta za oceanografiju i ribarstvo. Učenike su posebno zadivile velike kirnje, zmijoliki ugor i murina, morski pas, morski konjic te najstariji stanovnik akvarija morska kornjača.


Srednja škola Metković