2016-03-09 13:39:59

Terenska nastava hrvatskog jezika u Zagrebu

Terenska je nastava hrvatskog  jezika  za učenike naše škole organizirana 25. veljače 2016. u Zagrebu povodom Međunarodnog dana materinskoga jezika.

Profesorice Danijela Baćilo  i Marija Menalo te knjižničarke Ivana Ujdur i Antonija Glamuzina osmislile su bogat i raznolik program  koji je učenike nadahnuo za ljubav prema jeziku, književnosti, kazalištu i baštini, ali i poučio korisnim vještinama . Obišli smo Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu, Tehnički muzej i na kraju uživali u kazališnoj predstavi  Malena redatelja Mislava Brečića u HNK Gavella.

Dugo su putovanje ugodnijim učinili naši učenici  drugog razreda strojarske struke svojom glazbom i pjevanjem  pa je za ples nedostajalo mjesta.

 

Program je počeo obilaskom Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Ovaj hram kulture učenici su s poštovanjem razgledali, pozorno pratili sve što su nam ljubazni domaćini pokazali, doznavši mnogo zanimljivosti i usvojivši i neke korisne vještine.

 

 

Bili smo u restauratorskom uredu,  obišli smo fotolaboratorij gdje se tiskovine spremaju u digitalni oblik, bili u spremištu knjiga koje malim vlakićem putuju na kat korisnicima, saznali kako se oblikuju i izrađuju zaštitne kutije i omoti za časopise, grafičke mape, knjige, dokumente i nosače zvuka i slike.

 

Veliku su pozornost privukli različiti stari i novi strojevi, tako i stroj za zlatotisak, a neke smo i sami smjeli isprobati.

 

 

 

Čitaonica je bila šlag na torti s predivnim vidikom na grad, a susreli smo i najstarijeg, 93-godišnjeg korisnika koji je upravo vrijedno zapisivao njemu važne podatke iz neke knjige!

 


Srednja škola Metković