2015-10-25 18:54:00

TERENSKA NASTAVA U PARKU PRIRODE BIOKOVO

Učenici prvih i drugih razreda Srednje škole Metkovć 24. listopada u okviru predmeta biologija obavili su terensku nastavu u Parku prirode Biokovo. Tamo su se izravno upoznali s kategorizacijom zaštićenih područja u Republici Hrvatskoj i važnosti zaštite istih. Uz stručno vodstvo obišli su botanički vrt Kotišina gdje su imali prilike vidjeti napuljsku ciklamu koja cvate u ranu jesen te razne druge samonikle biljne svojte od vrijeska, kadulje, smilja, te onih svojti koje su na veliku radost učenika nosile plodove poput divlje kruške, divlje ruže i primorske smrike. 

Učenicima je vezano uz njihovo usmjerenje ujedno predstavljena i mogućnost unosne eksploatacije pojedinih zeljastih i drvenastih biljaka u prehrambenoj industriji i kozmetici, u poljoprivredi, građevinarstvu i kuharstvu. Posebno zanimanje učenici su pokazali prilikom posjete zidina velikog Kaštela – fortifikacijskog objekta iz 17. stoljeća. U prezentacijskom centru Kotišina na zemljopisnoj karti s ucrtanim granicama Parka prirode učenici su prepoznali položaj sela Kotišina te promatrali ključne lokalitete koje su kasnije i obišli.

Tijekom uspona prema najvišem vrhu Biokova – vrhu Svetog Jure učenici su upoznavani s prirodnim i kulturnim vrijednostima i osobitostima ovog zaštićenog područja. Posebno im je bilo zanimljivo promatrati promjenu vegetacije od nižih nadmorskih visina prema višim, a osobito divljenje pokazali su prema jesenjim bojama bukovih šuma kojima je odisao vršni dio planine. Učenici su naučili koja je najveća ptica koja živi u Parku, koje zvijeri žive u Parku te navesti obilježja najpoznatijih životinja Parka - divokoze i muflona. Na vrhu Svetog Jure i na vidikovcima Ravna Vlaška i Sinjal učenici su upoznavani s krškim oblicima Parka pri čemu su prepoznavali ponikve ili vrtače kao tipske geološke oblike ovog područja.

            Na ovu terensku nastavu učenike su vodile nastavnice Dana Paponja, Marija Veraja i Maja Popović.


Srednja škola Metković