2014-12-08 12:16:57

Priča o božićnoj čestitci

Čestitate li još uvijek Božić i Novu godinu, pomno birajući prigodne čestitke koje ćete poslati rodbini i prijateljima ili ste podlegli utjecaju novih tehnologija koje su čestitanju oduzele svu draž što ga je imalo obiteljsko okupljanje oko stola i, što je moguće ljepšim rukopisom, ispisivanje dobrih želja u kojima je prednjačila sreća, blagostanje i dobro zdravlje?Najvjerojatnije ne jer smo olako prihvatili blagodati elektronske pošte, SMS-a, a u najnovije vrijeme društvenih mreža. Tko zna što nam nakon toga slijedi? Sigurno je da će neka nova tehnologija čestitanje učiniti još bržim i jednostavnijim, ali i bezličnijim, gotovo banalnim.

Želeći mladima približiti draž čestitanja putem klasičnih čestitaka, prof. engleskoga jezika Goranka Ivanković, uz veliku volju i želju svojih učenika Srednje škole Metković i u suradnji s udrugama Prijatelj, Leptirići i Prijatelji Maloga Isusa, Otac Ante Gabrić te DV Leut, OŠ S. Radića, Gimnazijom Metković i Domom za starije i nemoćne Metković, je osmislila Priču o božićnoj čestitci  (The story of Christmas Card) – Vjenčić dobrote. Učenici su se oduševljeno prihvatili prikupljanja starih čestitaka te izrade vremenske lente na kojoj je prikazan razvoj tih šarenih kartolina koje su u početku bile mala umjetnička remek-djela puna duha i topline.

Ipak, novo je vrijeme donijelo i nešto dobro. Nove tehnologije omogućuju nam da jednostavno izradimo svoje vlastite, unikatne čestitke. To rade članovi spomenutih udruga i školska djeca, a to možemo učiniti doma i mi sami te tako dragoj osobi pokazati da zaista na nju mislimo mi, a ne neki softver u čijoj se bazi nalazi njezin broj mobitela ili adresa elektronske pošte.


Srednja škola Metković