2010-12-21 18:53:55

OBRTNIČKA ŠKOLA

Nakon čentraest godina djelovanja, Centar za usmjereno obrazovanje „Petar Levantin“ u Metkoviću ,transformirao se u Gimnaziju i Obrtničku školu.

Ministarstvo se prosvjete i kulture suglasilo s preobrazbom Centra i predložilo da se u Gimnaziju školske godine 1991./92. U prve razrede upišu dva odjela opće gimnazije ,dva jezične gimnazije i u dva odjela ekonomske škole koja nastavalja rad pri Gimnaziji.

Obrtničkoj se školi dozvoljava upis po jednog odjela: strojarskog,električarskog,ugostiteljskog,prometnog te poljoprivrednog zanimanja i po dva odjela trgovačkog te tekstilnog zanimanja.

Međutim, uprava je škole tražila od mjerodavnih da se promijene programi i ime škole kako bi se njezini učenici mogli školovati od prvog do petog stupnja i kao takvi upisti u više škole kao i učenici ostalih srednjih škola, promijena je nastupila tek školske godine 1997./98.

Preimenovanje Obrtničke škole u Srednju školu Metković nastupilo je zbog nezadovoljstva školske uprave i ograničenih uvijeta daljnjeg školovanja .

To ograničenje je proizlazilo iz samog imena „obrtnička škola“, jer je podzakonskim aktima bilo određeno da obtnička zanimanja traju samo tri godine, a promjenom imena u strurukovnu školu učenici koji završe četverogodišnje programe mogli bi nastaviti viša školovanja u odovarajućoj struci.

Škola je počela sa radom 8. rujna 1997. godine a u školu su upisana 964 redovita učenika u trideset i tri razredna odjela.Škola je od tada verificirana za izvođenje programa stručne spreme ,također i za obrazovanje ostalih.

 


Srednja škola Metković