2010-12-21 18:47:02

PEKINA ŠKOLA

Metković se, koliko je do sada poznato, prvi put spominje u jednom povijesnom dokumentu 1422. Od osnivanja luke u Metkoviću(1715. god.) on postaje najvažnije središte dojnjoneretvanskog kraja. Povijest razvoja današnje Srednje škole Metković seže u davnu 1948. god kada se osniva "Škola za učenike u privredi" koja je u početku bila u rangu nižih škola, međutim 1954. god. podignuta je na razinu drugog stupnja.
Zaključkom Trgovinske komore kotara Makarska od godine 1956. Metković je postao središte obrazovanja učenika u trgovini za općine: Ploče ,
Vrgorac, Makarska i Imotski.Za vrijeme rada škole u Narodnoj Republici i zvršena je reforma osnovne (osmogodišnje) škole i srednje škole. 1970. god. uzorak najnovijeg nastavnog plana i programa izradio je "Zavod za unaprjeđenje stručnog obrazovanja Socijalističe Republike Hrvatske" u varijanti "A" i varijanti "B" ,kasnije je škola reorganizirana u Školu za kvalificirane
radnike. U srednju školu također su ,sredinom sedamdesetih, uvedeni razni predmeti vezani uz socijalizam,način političkog izražavajna tog vremena.
Kao primjer i svjedočanstvo gušenja nacionalne svijesti u srednje se škole uvodi predmet "Osnove marksizma" i "Teorija i praksa samoupravnog socijalizma" a sve ove spomenute predmete uvodi partijski ideolog dr. Stipe Šuvar.
Škola učenika u privredi poznatija je i pod nazivom "Pekina škola" ,po Kažimiru Peki,
jednom od prvih direktora škole.Od direktora tj, ravnatelja bili su tu i Dolores Mišur,
Marija Fio te Ante Nonković.

 


Srednja škola Metković