preskoči na sadržaj

Srednja škola Metković

 > Naslovnica
Vijesti

Učenici Srednje škole Metković prezentirali svojim dubrovačkim kolegama prirodne vrijednosti delte Neretve

Autor: Darko Primorac, 8. 2. 2017.

I ove su godine djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije na prigodan način obilježili Svjetski dan vlažnih (močvarnih) staništa, koji se u cijelom svijetu tradicionalno obilježava 02. veljače. Navedenog je datuma, prije više od 40 godina u Iranskom gradu Ramsaru potpisana Ramsar konvencija, s ciljem očuvanja močvarnih i drugih vlažnih staništa. 

Uvrštenjem na ovaj popis područje postaje dio svjetske prirodne baštine. Uz još četiri područja s teritorija Republike Hrvatske ta čast pripada i području delte rijeke Neretve.

Spomenuti se dan svake godine odvija pod različitim sloganom, a kroz ovogodišnji Uloga vlažnih staništa u smanjenju rizika od prirodnih katastrofa, cilj je upozoriti na značaj ovih staništa u zaštiti od poplava i drugih prirodnih katastrofa. Osim toga, očuvanje vlažnih (močvarnih) staništa značajno doprinosi smanjenju koncentracije CO2, glavnog stakleničkog plina, čija se, ljudskim djelovanjem povećana koncentracija u atmosferi, smatra jednim od glavnih razloga za aktualno globalno zatopljenje.

U organizaciji djelatnika Javne ustanove i Prirodoslovnog muzeja Metković Svjetski dan vlažnih (močvarnih) staništa ove godine su obilježili učenici i djelatnici Srednje škole Metković i Medicinske škole Dubrovnik. Kroz prezentacije, posjet muzeju i terenski obilazak zaštićenih područja, metkovski su učenici svojim dubrovačkim gostima prezentirali prirodne vrijednosti delte rijeke Neretve. Upozorili su ih na prijetnje prirodnim vrijednostima svog kraja te izrazili želju da će nakon povratka u kulturno-povijesni biser svjetske baštine, Dubrovnik, nova saznanja o svjetskom prirodnom biseru, delti rijeke Neretve, prenijeti drugima.
Tražilica
Kalendar
« Travanj 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Korisni linkovi
Anketa
Koristiš li internet za potrebe nastave ?
MZOS

e-knjižnica

CMS za škole logo
Srednja škola Metković / Kralja Zvonimira 12, HR-20350 Metković / ssmetkovic.hr / ured@ss-metkovic.skole.hr
preskoči na navigaciju