preskoči na sadržaj

Srednja škola Metković

 > Naslovnica
Vijesti

Metkovski srednjoškolci upoznali se s visokim tehnologijama

Autor: Darko Primorac, 16. 12. 2016.

Metković, 15.12.2016. - Učenici Srednje škole Metković, zanimanja računalni tehničar za strojarstvo i elektrotehničar, prošloga su petka pod vodstvom prof. Darije Jurković, prof. Josipa Cvitanovića, prof. Marije Veraje, ped. Ane Vidović i prof. Zorana Grgića posjetili proizvodne pogone tvrtki Rimac automobili, Končar – Energetski transformatori, Končar – Distributivni i specijalni transformatori te Končar – Mjerni transformatori.

 

U tvrtki Rimac automobili u Svetoj Nedjelji učenicima je opisana kratka povijest same tvrtke, a potom su provedeni kroz proizvodne pogone, u kojima se proizvode vrhunski sportski automobili na struju i bicikli, ali i komponente koje se koriste u automobilskoj i drugoj industriji. Učenici s oduševljenjem pratili izlaganje vodiča te su na kraju čak i pitali kako bi se mogli zaposliti u toj tvornici u budućnosti.

Učenici su se zatim zaputili prema pogonima triju sestrinskih tvrtka Končar koje proizvode različite vrste transformatora. Na prezentacijama su im prvo predstavljene vrste proizvoda, objašnjene razlike između transformatora te sami procesi proizvodnje, a zatim su provedeni kroz proizvodne pogone svih triju navedenih Končarevih tvrtka.

U pogonima tvornica učenici su uživo mogli vidjeti cjelovit proces izrade transformatora, od rezanja limova i njihova slaganja u jezgru, namatanja namota pa sve do montaže i konačnoga ispitivanja u ispitnom laboratoriju. Mnoštvo različitih transformatora, od malih distributivnih jedinica do većih energetskih jedinica, moglo se vidjeti u različitim stadijima izrade. Učenici su sa zainteresiranošću pratili naputke i pojašnjenja svojih domaćina te su izbliza mogli vidjeti kako nastaje transformator. Pri samome kraju u pogonu tvrtke Distributivnih i specijalnih transformatora u ispitnom laboratoriju starom svega tri godine mogli su vidjeti zanimljiv energetski transformator u procesu završnih ispitivanja.
Tražilica
Kalendar
« Travanj 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Korisni linkovi
Anketa
Koristiš li internet za potrebe nastave ?
MZOS

e-knjižnica

CMS za škole logo
Srednja škola Metković / Kralja Zvonimira 12, HR-20350 Metković / ssmetkovic.hr / ured@ss-metkovic.skole.hr
preskoči na navigaciju