preskoči na sadržaj
Vijesti

MEĐUNARODNI DAN MOČVARNIH STANIŠTA

Danas 2. veljače Srednja škola Metković u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije organizirala je obilježavanje Međunarodnog dana močvarnih staništa. U Gradskom kulturnom središtu u Metkoviću organizirana je radionica pod sloganom „Vlažna staništa za našu budućnost: Živjeti održivo“. Na radionici su osim učenika i nastavnika Srednje škole Metković sudjelovali i učenici i nastavnici Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića iz Ploča, Srednje poljoprivredne i tehničke škole iz Opuzena i učenici osmih razreda Osnovne škole Stjepana Radića iz Metkovića.

 


U prvom djelu radionice djelatnici Javne ustanove održali su predavanja o važnosti zaštite i očuvanja močvarnih staništa i same delte Neretve s posebnim osvrtom na njenu bioraznolikost  i zaštićena područja: ornitološke rezervate Orepak, Prud i Pod Gredom, ihtiološko-ornitološki rezervat Delta Neretve te značajni krajobraz Modro oko i jezero Desne.

Učenici naše škole smjera kuhari (2. H), smjera ekonomija (1. I), smjera upravni referent (1. J) i smjera građevinski tehničar (1. B, 3. B) aktivno su bili uključeni u radionicu. Učenice 2. H razreda Klaudija Jakić i Iva Krtalić prezentirale su glavna obilježja tradicionalne neretvanske kuhinje te delicije koje su one i ostali učenici njihovog razreda pripremili i poslužili za sudionike radionice (fritule, peksimete, kolače od mandarina, kolače od bjelanjaka, slane kekse sa ružmarinom i ljutim papričicama).

Učenice 1. J razreda Marija Herceg, Petra Dragobratović, Paulina Kuzman, Lucija Jerković i Vesna Jurković prezentirale su dijelove Zakona o zaštiti prirode, s posebnim osvrtom na zaštićena područja i prekršajne odredbe. Učenici 1. I razreda Petra i Ivana Krvavac, Antonio Babić i Mišel Soče prezentirali su ekonomsku isplativost močvarnih staništa u svjetlu održivog turizma u dolini Neretve. Prikazali su postojeće oblike održivog turizma i predložili buduće moguće oblike kao što su promatranje ptica, biciklizam, planinarenje, ronjenje i seoski turizam. Učenici 3. B razreda su prema projektu za buduće promatračnice ptica koje se planiraju postaviti u dolini Neretve izradili odgovarajuću trodimenzionalnu maketu te sve prisutne zadivili svojom marljivošću, znanjem i kreativnošću.

Nastavnici koji su bili uključeni u ovaj projekt su Vedran Nižić, Dana Paponja, Vedran Perić i Maja Popović.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Katica Borovac   datum: 3. 2. 2016.

Tražilica

FACEBOOK STRANICA ŠKOLE

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


mobilnost.hr


Županijski Info Centar za mlade


Korisni linkovi
Obrazovanje

Agencije

Razno

Dnevni tisak


MZOS


e-knjižnica

preskoči na navigaciju