preskoči na sadržaj
Vijesti

POSJET ŠTIĆENICIMA U DOMU ZA STARE I NEMOĆNE POVODOM PROSLAVE SVETOG NIKOLE

U petak 4. prosinca ove godine u  ime Srednje škole Metković u Domu za stare i nemoćne čestitali smo imendan svim nositeljima ovog imena:Nikolama, Nikolinama, Nikicama i drugima i sve podsjetili na dobra za koje je po tradiciji ovaj svetac zaslužan.

Svi znamo za spašavanje pomoraca u oluji,ali možda smo neke njegove dobrote zaboravili: vraćanje pokradenih stvari u kuću, čudo koje omogućilo da neplodni roditelji dobiju djecu,  oslobođenje triju vojnika od podmićenog vođe, spašavanje triju djevica od zla na koje ih je osiromašeni otac bio spreman izložiti donoseći zlatnike u kuću, oživljavanje male djece …


Osim dobrotvorstava, zaboravljeni su i stari običaji i tekstovi njemu posvećeni.  Ovo je bila prilika za podsjećanje na njih.

Pjevali smo svirali,  govorili i darivali slatkišima  korisnike Doma. Ove smo mu se godine odlučili odužiti za sve što nam u životu pomaže izvornim narodnim tekstovima koji se izvode svuda gdje Hrvata ima, a  Hrvati su mu posvetili mnoge župe, crkve  i kapelice,  nazvali po njemu uvalu  u Murteru, selo u Gradišću,kanal i tvrđavu u Šibeniku, otok u Budvi.

Organizaciju posjeta Domu poduprle su pedagoginja Violeta Oršulić, profesorica Katarina Barišić, naša knjižničarka Antonija Glamuzina,  a recitatore je uvježbala profesorica Danijela Baćilo. Na harmonici nas je pratio Ivan Volarević, a na gitari Marko Bulum.  Veselo druženje zaokružili smo zaželjevši korisnicima i djelatnicima Doma čestit i blagoslovljen Božić i sretnu novu 2016.

Stare tekstove i običaje donosimo vam  prema studiji Marka Dragića.

Sveti je Nikola zaštitnik župe u Borovcima kod Metkovića gdje su nekoć sedam dana prije zvonila zvona tri puta dnevno. Navečer bi, uoči blagdana,  pucali mačkuli, a na jarbolu se vijorio hrvatski stijeg. Na sam blagdan očuvala se najveća procesija i slavlje ovog kraja.,

Na Hvaru se spaljivala stara barka čiji bi vlasnik bio izabran među onima koji su se zapisali. Izbor je predstavljao veliku čast. Sutra  bi se blagoslovila nova barka tog vlasnika. Oganj bi morala biti vatra od smriča koji predstavlja težak mornarski život.

Članovi  starograjske bratovštine idu u procesiji u smjeru obrnutom od kazaljke na satu kako oni kažu, iz dišpeta, kontra vitra uz tarmuntonu.

U Kaštelima se tri dana prije žežinjalo, to jest postilo.

U hercegovačkom, osobito stolačkom kraju i u Trebinjskoj biskupiji naročito  je razvijen obred i štovanje. Posti se za pomorce tri dana prije. Pjevanje pjesama zove se veselanje na Nikoldan te su spjevane mnoge pjesme. One su obično kratke i raznolike da se u dugom ophodu ne bi jedna ista pjesma ponavljala, a nakon svake zapjevao bi se pripjev  Veselo, veselo.

 

Pjesme koje smo kazivali:

1.Oćemo reći jedan Očenaš, Zdravomariju, Slava Ocu, 

svetom Nikoli Putniku za sve putnike, bolesnike, nevoljnike, 

utamničenike da putnici zdravo i veselo svojim kućama doju, 

bolesnicima dadne oblakšicu, a iz tamnice da i' pusti. 

Sveti Nikola u pomoći nam budi!

2. O, Mikula sveti pope,

ne doj grihom da nas tope,

i putnikom svima mora

daj im milost ti ozgora

i na zemlji i na moru

povrati nas zdrave dvoru!

3. Jedan očinaš na čast svetog Nikole putnika, 

koji čuva na putu i moru, 

da tako čuva nas i našu obitelj. 

Kud god odili, zdravo prolazili

 i svojoj kući sritno dolazili

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Katica Borovac   datum: 6. 12. 2015.

Tražilica

FACEBOOK STRANICA ŠKOLE

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


mobilnost.hr


Županijski Info Centar za mlade


Korisni linkovi
Obrazovanje

Agencije

Razno

Dnevni tisak


MZOS


e-knjižnica

preskoči na navigaciju