preskoči na sadržaj

Srednja škola Metković

 > Naslovnica
Vijesti

TERENSKA NASTAVA U PARKU PRIRODE BIOKOVO

Autor: Katica Borovac, 25. 10. 2015.

Učenici prvih i drugih razreda Srednje škole Metkovć 24. listopada u okviru predmeta biologija obavili su terensku nastavu u Parku prirode Biokovo. Tamo su se izravno upoznali s kategorizacijom zaštićenih područja u Republici Hrvatskoj i važnosti zaštite istih. Uz stručno vodstvo obišli su botanički vrt Kotišina gdje su imali prilike vidjeti napuljsku ciklamu koja cvate u ranu jesen te razne druge samonikle biljne svojte od vrijeska, kadulje, smilja, te onih svojti koje su na veliku radost učenika nosile plodove poput divlje kruške, divlje ruže i primorske smrike. 

Učenicima je vezano uz njihovo usmjerenje ujedno predstavljena i mogućnost unosne eksploatacije pojedinih zeljastih i drvenastih biljaka u prehrambenoj industriji i kozmetici, u poljoprivredi, građevinarstvu i kuharstvu. Posebno zanimanje učenici su pokazali prilikom posjete zidina velikog Kaštela – fortifikacijskog objekta iz 17. stoljeća. U prezentacijskom centru Kotišina na zemljopisnoj karti s ucrtanim granicama Parka prirode učenici su prepoznali položaj sela Kotišina te promatrali ključne lokalitete koje su kasnije i obišli.

Tijekom uspona prema najvišem vrhu Biokova – vrhu Svetog Jure učenici su upoznavani s prirodnim i kulturnim vrijednostima i osobitostima ovog zaštićenog područja. Posebno im je bilo zanimljivo promatrati promjenu vegetacije od nižih nadmorskih visina prema višim, a osobito divljenje pokazali su prema jesenjim bojama bukovih šuma kojima je odisao vršni dio planine. Učenici su naučili koja je najveća ptica koja živi u Parku, koje zvijeri žive u Parku te navesti obilježja najpoznatijih životinja Parka - divokoze i muflona. Na vrhu Svetog Jure i na vidikovcima Ravna Vlaška i Sinjal učenici su upoznavani s krškim oblicima Parka pri čemu su prepoznavali ponikve ili vrtače kao tipske geološke oblike ovog područja.

            Na ovu terensku nastavu učenike su vodile nastavnice Dana Paponja, Marija Veraja i Maja Popović.
Tražilica
Kalendar
« Rujan 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Korisni linkovi
Anketa
Koristiš li internet za potrebe nastave ?
MZOS

e-knjižnica

CMS za škole logo
Srednja škola Metković / Kralja Zvonimira 12, HR-20350 Metković / ssmetkovic.hr / ured@ss-metkovic.skole.hr
preskoči na navigaciju