preskoči na sadržaj
Vijesti

TRIBINU ZA RODITELJE UČENIKA PRVIH RAZREDA

DR. ASJA PALINIĆ-CVITANOVIĆ ODRŽALA TRIBINU ZA RODITELJE UČENIKA PRVIH RAZREDA O PROBLEMIMA U ODGOJU DANAŠNJE MLAĐEŽI

Dr. Asja Palinić-Cvitanović održala je 16. prosinca 2010. u našoj školi tribinu za roditelje učenika prvih razreda trogodišnjih i četverogdišnjih strukovnih zanimanja pod nazivom „ Problemi u odgoju današnje mladeži“.

Doktorica je iznijela svoje stavove o problemima u ponašanju učenika u našoj školi te naglasila da broj učenika s problemima u ponašanju raste iz godine u godinu. Doktorica smatra da je u velikom dijelu za takvo ponašanje zaslužno vrijeme u kojem se trenutno nalazimo. Naglasila je da problemi nastaju i u komunikativnoj relaciji dijete-roditelj te učenik-profesor.  Roditelji su preokupirani činjenicom kako u ovakva vremena prehraniti  u nekim slučajevima mnogobrojne članove obitelji te zbog toga nemaju vremena za vođenje obiteljskih razgovora s djecom.

 


Jedan od problema koje je doktorica iznijela svakako je napredujuća tehnika. Iznijela je činjenicu da većina obitelji ima televizor te računalo u domu. Većina obitelji koje imaju računalo ujedno imaju i pristup „world wide web-u“. Prema doktoričinim saznanjima velik broj učenika naše škole ima svoj „profil“ na nekoj društvenoj mreži (poput: facebook-a, skype-a, my space-a itd.) te  provode velik broj sati u neverbalnoj virtulanoj komunikaciji s nekolicinom svojih „prijatelja“ kojih imaju na stotine ili čak tisuće. Na taj način učenici djeca imaju fiktivnu sliku stvarnosti te nemaju pravu predodžbu kako bi komunikacija doista trebala djelovati. Iznesena je činjenica da ta djeca, kada petkom ili subotom izlaze van u grad, ne znaju započeti komunikaciju s vršnjakom ili nekom drugom osobom licem u lice.

Nakon osvrta na probleme s tehnikom  govorila je o alkoholizmu kod mladih, pogotovo onih koji su imali iskustva s alkoholom i ranije. Doktorica je iznijela svoja nebrojena iskustva s mladim osobama koje su dovedene u ambulantu na ispumpavanje sadržaja želudca pod visokim utjecajem alkohola u organizmu. Vratila se na temu otprije povezanu s virtualnim svijetom i rekla kako mnogi u alkoholu vide ohrabrenje koje trijezne glave ne mogu imati. Naglasila je kako svaka količina alkohola u organizmu sa sobom odnese određen broj moždanih i spolnih stanica te je naglasila da mladi organizam u tim godinama ne može podnijeti nikakvu količinu lakohola.

Nakon što je iznijela stajališta o alkoholizmu kod mladih, naglasila je kako je broj ovisnika o drogama u našem gradu u stalnom porastu. Kao najvećeg krivca za to optužila je alkohol. Naime, ljudski mozak, pogotovo u mladih osoba, nakon ponoći gubi koncentraciju i svježinu te smo podložniji utjecajima drugih ljudi pa nas je lakše nagovoriti na nešto što nikako ne bismo napravili u nekim prirodnim okolnostima u kasnim popodnevnim satima.

Nakon što je iznijela probleme „vanjskoga svijeta“ počela je govoriti o našoj školi i o ponašanju učenika u školi. Kao najveći problem istaknuto je da je porast neopravdanih sati u punom jeku, pogotovo zbog samoinicijativnih odlazaka sa satova. Postavljeno je i vrlo zanimljivo pitanje roditeljima jesu li njihova djeca poslana u školu na čuvanje ili na naučavanje.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Katica Borovac   datum: 22. 12. 2010.

Tražilica

FACEBOOK STRANICA ŠKOLE

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


mobilnost.hr


Županijski Info Centar za mlade


Korisni linkovi
Obrazovanje

Agencije

Razno

Dnevni tisak


MZOS


e-knjižnica

preskoči na navigaciju